Tuesday, 3 October 2017

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΗΣ VIVIEN LEIGH ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟ SOTHEBY’S

What an amazing, amazing person, artist, lady... 
An amazing love story 
An amazing life 
And what a tasteful (and successful) auction!
Δαχτυλίδι με την εγχάραξη ‘Αιώνια’, δεκαετία 1940
Σύμβολο αγάπης ανάμεσα στη Vivien και τον Larry. Είναι χαραγμένο στο εσωτερικό «Laurence Olivier Vivien Eternally», με τον γραφικό χαρακτήρα του ίδιου του Olivier.
Τιμή εκτίμησης £400-600-Τιμή πώλησης £37.500

 


 Η δύναμη της Vivien Leigh, της λαμπερής πρωταγωνίστριας  της σκηνής και της οθόνης, να γεμίζει θέατρα και κινηματογραφικές αίθουσες με τις μαγνητικές ερμηνείες της υπήρξε αδιαμφισβήτητη· σήμερα στον οίκο Sothebys στο Λονδίνο, μισό αιώνα αργότερα, η απήχησή της παραμένει αμείωτη, καθώς οι συλλέκτες έσπευσαν να παρευρεθούν και να συμμετάσχουν στη δημοπρασία της προσωπικής της συλλογής. Περισσότεροι από 1.400 συμμετέχοντες από 52 χώρες εκτόξευσαν το σύνολο της δημοπρασίας στα £2.243.867 ($3.031.016), ποσό που ξεπέρασε κατά πέντε φορές την αρχική εκτίμηση πώλησης.

Στη διάρκεια τεσσάρων ημερών, περίπου 4.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον οίκο Sotheby’s για να δουν από κοντά πίνακες, έπιπλα, κοσμήματα, ρούχα υψηλής ραπτικής, ασημικά, βιβλία και διάφορα άλλα αντικείμενα που φωτίζουν όλες τις πτυχές της ζωής της Vivien. Σε μια κατάμεστη αίθουσα δημοπρασιών, καθένα από τα 321 δημοπρατούμενα αντικείμενα βρήκε αγοραστή, καθώς το ένα μετά το άλλο πωλούνταν σε τιμή που ξεπερνούσε την αρχική εκτίμηση.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, ο Harry Dalmeny, Πρόεδρος του βρετανικού Οίκου Sotheby's, δήλωσε: «Στην οθόνη, η Vivien delivered δύο από τις πιο εμβληματικές ατάκες του αιώνα ενσαρκώνοντας τη Σκάρλετ Ο’Χάρα και την Μπλανς Ντυμπουά, δύο ερμηνείες που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία του κινηματογράφου. Το σημερινό εκπληκτικό αποτέλεσμα καθιστά  απολύτως σαφές ότι το έντονο ενδιαφέρον μας για αυτή την ξεχωριστή γυναίκα δεν  παρουσιάζει σημάδια μείωσης. Η διαδικασία δημοπράτησης αυτής της συλλογής υπήρξε ένα ταξίδι ανακάλυψης, και χάρη σε όλη αυτή τη νέα έρευνα της ζωής της, ήταν θαυμάσιο που ήρθε στο φως ότι η Vivien ήταν πολύ πιο έξυπνη, πνευματώδης και δυναμική απ’ ό,τι θεωρούσαν οι περισσότεροι άνθρωποι. Οι θαυμαστές της και το ευρύ κοινό ανταποκρίθηκαν αναλόγως».

Η οικογένεια της Vivien Leigh σχολίασε: «Η δυνατότητα να μοιραστούμε την κληρονομιά της γιαγιάς μας μέσω της συλλογής της διασφάλισε ότι η ανάμνησή της παραμένει ζωντανή. Ήταν άκρως συναρπαστικό το γεγονός ότι αποκαλύφθηκαν όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς η Vivien έζησε τη ζωή της, για την αγάπη της για την τέχνη και τα βιβλία και τα παλιά αγγλικά σπίτια, αλλά και για τον τρόπο που διακοσμούσε τα σπίτια της. Νιώσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να μοιραστούμε αυτά τα προσωπικά αντικείμενα με τον υπόλοιπο κόσμο και ευελπιστούμε ότι οι πλειοδότες θα απολαύσουν αυτά τα αντικείμενα όσο τα απολαύσαμε κι εμείς».


Το προσωπικό αντίτυπο της Vivian Leigh του Όσα παίρνει ο άνεμος, δώρο από τη συγγραφέα Margaret Mitchell. Η συγγραφέας έδωσε στη Vivian αυτό το βιβλίο όταν οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στη διάρκεια των προετοιμασιών για την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας. Η Vivian έγραψε στη Mitchell στις 14 Δεκεμβρίου του 1939 για να την ευχαριστήσει για το βιβλίο και να της ζητήσει να της γράψει αφιέρωση. Η Mitchell είχε σταματήσει να υπογράφει αντίτυπα του Όσα παίρνει ο άνεμος αρκετά χρόνια πριν αλλά, ως συμβιβαστική λύση, η Mitchell επισύναψε στην επιστολή της ένα φύλλο χαρτί με τέσσερις στίχους από το ποίημα του Robert W. Service «Η Αποκάλυψη» (The Revelation), με αφιέρωση στη Vivien, η οποία και το τοποθέτησε μέσα στο βιβλίο.

Τιμή εκτίμησης £5.000-7.000-Τιμή πώλησης £50.000


Χαραγμένο ασημένιο κύπελο από τον Georg Jensen – γαμήλιο δώρο από την Katherine Hepburn. Η Hepburn ήταν παράνυφος στο γάμο της Vivien και του Larry ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου 1940 στο San  Ysiodro Ranch στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας.
Τιμή εκτίμησης £8.000-12.000-Τιμή πώλησης £12.500


Μια ακουαρέλα του Roger Kemble Furse με τίτλο Η Vivien Leigh που διαβάζει με την Tissy, μια ασπρόμαυρη αδέσποτη γάτα που υιοθέτησε η Vivien στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Τιμή εκτίμησης £1.000-1.500 Τιμή πώλησης £62.500


Δώρο από τον Sir Winston Churchill στη Vivien Leigh 
Νεκρή φύση με τριαντάφυλλα που ζωγράφισε ο πολιτικός τη δεκαετία του 1930 αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία της φιλίας τους. Ο πίνακας Σπουδή τριαντάφυλλων (Study of Roses) είχε σταλεί στη Vivien Leigh μετά την επίσκεψη της στο Chartwell, την εξοχική κατοικία του Churchill, τον Αύγουστο του 1951. Ήταν κρεμασμένο στην κρεβατοκάμαρά της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της: «Κάθε φορά που αισθάνομαι πεσμένη ή έχω κατάθλιψη κοιτάζω αυτά τα τρία μπουμπούκια. Η σκέψη και η φιλία που συνοδεύουν αυτόν τον πίνακα αποτελούν σημαντική ενθάρρυνση για μένα… και μου δίνουν την αποφασιστικότητα να συνεχίσω».

Τιμή εκτίμησης £70.000-100.000-Τιμή πώλησης £638.750
No comments:

Classy Bling

Links of London USA

Best buys